Under reparation

Hej alla matälskare! nu sätter vi igång våran blogg igen efter ett långt uppehåll.
Bloggen är fortfarande under konstruktion men snart kan ni se recept här igen!

Kram Sofia, Kim & Elin =)


Enkel pizza

Enkel pizza
6-8 portioner



Pizzabotten
Ingredienser
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
50 g smör
2 dl mjölk

Gör så här
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Finfördela smöret och blanda med mjölet till en grynig massa.
3. Blanda i resten av ingredienserna.
4. Kavla ut degen tunt på ett mjölat bakbord och flytta sedan över till en plåt.

5. Fyllningen är valfri såklart, vi hade i:
En burk krossade tomater blandat med en stor klick tomatpure och lite basilika, oregano och svartpeppar. Detta var vår tomatsås.
Strimlad skinka.
Tacoköttfärs, ca 400 gram.
Skivade tomater.
Strimlad paprika.
Ananas.
Mozarella.
Riven ost.

6. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.

Lycka till!
// Alex och Putte

Upside down cupcakes

Upside down cupcakes
12 cupcakesformar



Ingredienser

Muffins
2 ägg
3 dl socker
1 krm salt
4 msk kakao
1 ½dl mjöl
100 g smält smör
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Gör så här
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt resten av ingredienserna och och klicka ut i formar.
Grädda i mitten av ugnen i 225°C, i ca 10 minuter. De ska inte vara helt klara då de ska sjunka ihop lite.

Glasyr
100 g smör
4 msk socker
2 tsk mjöl
2 msk kakao
2 dl grädde
1 tsk vaniljsocker

Garnering
Kokos

Gör så här
Koka ihop alltihop tills smeten tjocknar. Fyll fördjupningarna i muffinsen med glasyren. Garnera med kokos.

Lycka till!
// Alex & Putte


Nytt igen!

Nu har vi ännu en gång bytt designen till en lite ljusare stil, kanske det nu blir lite lättare att läsa! =)

M.V.H Soffan, Elan, Putte och Alex =)


Ny design

Nu har vi äntligen fått gjort om våran juldesign (som vi kommer att sakna) till en mer våraktig desigt! hoppas att ni läsare får nytta av våran blogg, och att alla recepten som vi delar med oss är till nytta!

M.V.H Soffan, Elan, Alex och Putte!


filmjölksbröd med frukt och frön.

ingredienser:

1 liter filmjölk
2 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap
2 tsk salt
3 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
4 dl vetemjöl
1 dl krosade linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl aprikoser delade i 2 delar
1 dl valnötter
1 dl pumpakärnor

gör så här:

1. Blanda filmjölk, bikarbonat och sirapen i en skål försiktigt.

2. Blanda de övriga ingrenserna i en skål.

3. Tillsätt mjölblandningen i  filmjölken och blanda väl så att det inte är några mjölklumpar.

4. smöra 2 formar på ca 1,5 liter.

5. fördela smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen i ungefär 1 timma.

6. låt svalna på galler.

            / lycka till, Alex.          
                                          
 


Lussebullar

Såhär vid lucia är det självklart dags för lussebullar! Här kommer ett recept jag fått av en vän som jag har justerat en liten aning bara. Bakade dessa med mina systrar förut, vilken julstämning man fick. Dock glömde vi bort dem i ugnen en liten stund, så de blev väldigt färggranna. Dessa är saffransfria men det är bara att tillsätta om så önskas. Ha en mysig bakstund! :)

Lussebullar
ca 25-30 stycken



Ingredienser

Degen
50 g jäst
150-175 g margarin
5 dl mjölk
200 g creme fraiche
1 ½ dl socker
en liten nypa salt
(½ g saffran)
ca 1,9 l vetemjöl
Russin

Pensling
1 ägg

Gör så här

1. Smula ner jästen i en degbunke.
2. Smält matfettet i en kastrull. Tilsätt mjölken och rör om. Värm sedan upp vätskan till fingervarmt.
3. Häll en del av degspadet över jästen och rör tills den löst upp sig.
4. Tillsätt resten av degspadet, kesella, (saffran), socker och salt.
5. Arbeta sedan in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 minuter.
6. Ta upp degen och lägg ut på en mjölad yta. Knåda degen ordentligt.
7. Dela i bitar och gör dem så stora som önskas. Forma till lussebullar. Ett tips är att göra dem någorlunda små då de inte bara jäser på plåten utan sväller rejält i ugnen. Glöm inte att sätta på ugnen på 225°C!
8. Lägg lussebullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i ca 40 minuter.
8. Pensla bullarna med det uppvispade ägget.
9. Grädda lussebullarna mitt i ugnen i ca 8 minuter.
10. Låt de varma lussebullarna svalna under en bakduk.

Lycka till!
// Putte

Kanelkaka med bär

Idag bestämde jag mig för att baka utan något recept som hjälpande hand att måtta med. Den blev otroligt god, min mamma kommenterade kakan som "årets bästa". Denna kaka ska jag definitivt baka fler gånger!
Eftersom smaken påminner mycket om pepparkaka så kan man utesluta bären för en mer "julig" kaka. :)

Kanelkaka med bär

en stor kaka


(Ursäkta den ovanligt dåliga bilden. Min kamera är sönder och jag förstår mig inte riktigt på min mammas. :P)

Ingredienser

75 g bakmargarin
2 ägg
2 ½ dl socker
3 dl mjöl
½ msk vaniljsocker
½ msk bakpulver
2 msk kanel
1 dl mjölk
Hallon och blåbär efter eget tycke (jag hade en mindre skål som mått bara)

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Smält smöret.
3. Vispa ägg och socker pösigt.
4. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke och vänd sedan ner i ägg/sockerblandningen.
5. Tillsätt mjölken och rör försiktigt.
6. Tillsist tillsätter du smöret (och bären) och blandar lätt.
7. Häll den färdiga smeten i en smörad och bröad form och grädda i ugn ca 35-45 minuter.

Lycka till!

// Putte

Tårtor

Hej igen=) nu vill vi här på matsmak informera att vi har fått en ny medlem Alexandra som från och med nu är med i våran blogg vilket vi är jätteglada för! =)

men det är ju inte vad kategorin Tårtor handlar om! där kommer vi lägga upp bilder och även tips/recept på tårtor som har varit med på tävlingar och tårtor från alla tillfällen! för vem tycker inte att det är gött med tårta??
Hej på er så länge =)



En prinsess tårta!

// Soffan, Putte, Alex, Elan

Juldesign på gång

Hej alla som läser våran blogg, nu är det ju inte långt kvar till jul, därför har vi börjat julpynta bloggen med!
men det kommer bli en del ändringar innan vi är helt klara med våran juldesign!
// Soffan, Putte, Elan & Alex

Mumsig banan- och mockakaka

I fredags såg jag på ett program hemma hos min farmor och farfar, en finsk kock som lagade denna banan- och mockakaka och jag fick inspration att testa på denna till syntes goda och lättgjorda kaka. Behöver jag ens säga att det var en riktig hit? ;)

Mumsig banan- och mockakaka



(Denna kaka har överlevt en transport från min farmor&farfar hem till mig, därför har den lite sprickor i glasyren. Jag ber er bortse från detta tills jag gjort en ny (som definitivt kommer att göras!) och fått en fin bild på den.)

Ingredienser
2 st mogna bananer
100 g smör
2 dl kaffe
2 ägg
2 ½ dl socker
4 ½ dl vetemjöl
½ dl kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
1 tsk ingefära
1/4 tsk nejlika

Gör så här
1. Sätt på ugnen på 175° grader.
2. Mosa bananerna.
3. Smält smöret i en kastrull och häll sedan i kaffet.
4. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
5. Blanda resten av de torra ingredienserna i en annan bunke.
6. Varva de torra ingredienserna, smör-kaffeblandningen och bananerna lite i taget till bunken med socker-äggblandningen samtidigt som du rör om.
7. Häll den jämna smeten i en smörad och bröad form och låt gräddas i ugnen ca 50minuter/en timme.

Glasyr
50 g smör
2 msk kaffe
2 dl floursocker
2 msk kakao
En nypa kanel

Gör så här
1. Smält smöret.
2. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om så du får en jämn rinnande sås. Blir den tjock så ha den en liten stund på spisen medan du rör om så det inte bränner i botten.
3. Häll över den svalnade kakan och låt stelna något.

Lycka till!

// Putte

Renovering!

Nu håller vi på att renovera våran matblogg det är därför den kan se lite knepig ut!
Men kom gärna med förslag och tips på hur bloggen kan förbättras eller se ut!

// Soffan, Putte och elan Pelan =)


Smakrikt vardagsbröd!

Ingredienser till ett bröd:

• 3 dl vatten  
• 25 g jäst
• 1 msk olja
• 1 tsk salt
• 1 msk fänkål (hel eller stött)
• 2 potatisar (ganska stora)
• 7 dl vetemjöl
• ca 2 dl rågmjöl, vetekli, fullkornsmjöl, grahamsmjöl, eller kornmjöl, vad du har hemma helt enkelt :P eller blanda flera sorter, eller så tar du bara vetemjöl om du vill ha ett lite ljusare bröd.


Gör så här:

1. Värm vattnet tills det är fingervarmt och lös upp gästen i det.

2. Tillsätt olja, kryddor och skalad, fint råriven potatis. Rör ner 8 dl av mjölet och arbeta samman degen. Den ska vara ganska lös, ska nästan släppa från kanterna, men inte riktigt. Låt sedan jäsa i 30 min.

3. Ta upp degen på bakbordet och arbeta in mer mjöl tills den blir slät och lite elastisk.

4. Forma ett runt eller ovalt bröd och släta ut det med händerna å lite kallt vatten. 

5. Skåra lite med en kniv på ovansidan å strö över lite mjöl. Låt sedan jäsa på väl mjölad plåt i 30 min. 

6. Grädda i 225° i nedre delen av ugnen, i 30 min. 

7. Låt brödet svalna under bakduk eller på galler. 

Om du ska göra dubbel sats! 
Dubbla bara alla ingredienser och även jästiderna och forma istället två bröd.

// ELAN


Farmor Ritvas rabarber- och jordgubbspaj

På somrarna när min farmor och farfar kommer ut till vårat sommarställe så brukar farmor nästan alltid göra sin underbart goda paj med alla möjliga slags bär i och alla älskar den!
I somras fick jag för första gången vara med och göra denna underbara paj och jag tycker att den förtjänar att få vara med på denna matblogg.

Farmor Ritvas rabarber- och jordgubbspaj
8-10 portioner

 

Ingredienser

Smeten
150 g margarin
1 ½ dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ tsk vaniljsocker

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Rör margarin och socker pösigt.
3. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt.
4. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke och rör ner i den pösiga massan tills smeten blir helt slät.
5. Ta undan en tredjedel av smeten.
6. Bred ut den andra smeten i en pajform (ca 24 cm i diameter), glöm inte kanterna!

Fyllningen

1 burk creme fraiche (2 dl)
2 ägg
½ dl strösocker
ca 3 dl skivade rabarberbitar
ca 8 st jordgubbar som du delat i halvor
(detta är lite av eget tycke)

Gör så här
1. Blanda alla ingredienserna till fyllningen utom rabarberbitarna och jordgubbshalvorna.
2. Bred ut detta över pajsmeten.
3. Strö över rabarberna jämnt och lägg på jordgubbarna.
5. Ta tillsist fram den smet du lagt undan och gör små klumpar av den som du sedan "duttar" över pajen.
6. Grädda i ugnen i ca 35-40 minuter.

Lycka till!

// Putte

Hur man gör en marsipanros, enkel version

Marsipan rosor är riktigt kul att göra och passar till alla sorters tårtor som dekorationer, denna varianten är den lite enklare om hur man gör en marsipan ros!

Och till det så använde jag:

¤ Marsipan (ofärgad)
¤ Pasta färger (går lika bra med karamell / Hushålls färg) röd
¤ Ros utstickare som man kan köpa i en tårtaffär
¤ Och lite olja till att kavla ut marsipanen så att den inte fastnar
!

Gör Såhär:
Först färgar du marsipanen i önskad färg, sedan kavlar du ut marsipanen så platt som möjligt.
efter det tar du ros utstickaren och trycker den på marsipanen ungefär som med pepparkaks formar.
och av en liten bit marsipan formar du knoppen i mitten, sen tar du dem utstuckna rosenbladen och formar dem runt knoppen i mitten, och så får man göra några st utstuckna rosenblad, tillslut så har man en färdig marsipan ros=)







// Soffan


Dagar tills Scandinavian cakeshow drar igång igen!!
RSS 2.0