Smakrikt vardagsbröd!
Ingredienser till ett bröd:
• 3 dl vatten
• 25 g jäst
• 1 msk olja
• 1 tsk salt
• 1 msk fänkål (hel eller stött)
• 2 potatisar (ganska stora)
• 7 dl vetemjöl
• ca 2 dl rågmjöl, vetekli, fullkornsmjöl, grahamsmjöl, eller kornmjöl, vad du har hemma helt enkelt :P eller blanda flera sorter, eller så tar du bara vetemjöl om du vill ha ett lite ljusare bröd.
Gör så här:
1. Värm vattnet tills det är fingervarmt och lös upp gästen i det.
2. Tillsätt olja, kryddor och skalad, fint råriven potatis. Rör ner 8 dl av mjölet och arbeta samman degen. Den ska vara ganska lös, ska nästan släppa från kanterna, men inte riktigt. Låt sedan jäsa i 30 min.
3. Ta upp degen på bakbordet och arbeta in mer mjöl tills den blir slät och lite elastisk.
4. Forma ett runt eller ovalt bröd och släta ut det med händerna å lite kallt vatten.
5. Skåra lite med en kniv på ovansidan å strö över lite mjöl. Låt sedan jäsa på väl mjölad plåt i 30 min.
6. Grädda i 225° i nedre delen av ugnen, i 30 min.
7. Låt brödet svalna under bakduk eller på galler.
Om du ska göra dubbel sats!
Dubbla bara alla ingredienser och även jästiderna och forma istället två bröd.
// ELAN