Himmelska kikärtsbröd

Den senaste veckan har jag varit på ett väldigt bakhumör. Jag har bakat massor av olika slags bröd då hela familjen är mycket förtjusta i hembakat bröd.

Himmelska kikärtsbröd är ett bröd som jag alltid brukar baka när vi ska äta Nikkalouktasoppa. Detta bröd är en lite mer mättande och nyttigare variant av den mjuka limpan/småbröd.

Himmelska Kikärtsbröd
2 limpor eller 12 småbröd

Ingredienser
250 g avrunna och sköljda kikärtor
4 ½ dl vatten
50 g torrjäst
2 tsk salt
½ dl rapsolja
1 msk ljus sirap
5 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl special

Gör så här
1. Mixa kikärtorna och 2 dl vatten med en mixerstav tills det är en tunn vätska och tillsätt sedan resten av vattnet.
2. Värm degvätskan till ca 42°C.
3. Häll torrjästen i en bunke och häll i vätskan.
4. Tillsätt salt, olja, ljus sirap, rågsikt och 4 dl av vetemjölet. Resten av mjölet arbetar du in efter hand.
5. Arbeta degen med en trägaffel tills den släpper från bunkens kanter. Täck då över bunken och låt degen jäsa i ca 30 minuter.
6. Häll ut degen på en mjölad arbetsbänk och börja knåda den lätt. Därefter delar du degen i två delar och rullar ut dem till längder. Skär varje längd i 6 delar och rulla de 12 bitarna till bullar. (Skåra eventuellt med vass kniv.)
7. Lägg de färdigrullade bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i minst 30 minuter. Nu kan du sätta på ugnen på 225°C.
8. Grädda tillsist bullarna i ugnen, ca 15 minuter i mitten.





Psst! Är det limpor du är ute efter att göra?
Efter att du knådat degen delar du den i två delar och formar dem till limpor. Sedan jäser du dem övertäckta i 30 minuter. Glöm inte att sätta på ugnen då på 175°C! Tillsist gräddar du dem i nedre delen i ca 25 minuter.

Dessa bröd är lika goda att ha till soppa som att äta precis som de är!

Lycka till!

// Putte

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0