Lussebullar
Såhär vid lucia är det självklart dags för lussebullar! Här kommer ett recept jag fått av en vän som jag har justerat en liten aning bara. Bakade dessa med mina systrar förut, vilken julstämning man fick. Dock glömde vi bort dem i ugnen en liten stund, så de blev väldigt färggranna. Dessa är saffransfria men det är bara att tillsätta om så önskas. Ha en mysig bakstund! :)
Lussebullar
ca 25-30 stycken
Ingredienser
Degen
50 g jäst
150-175 g margarin
5 dl mjölk
200 g creme fraiche
1 ½ dl socker
en liten nypa salt
(½ g saffran)
ca 1,9 l vetemjöl
Russin
Pensling
1 ägg
Gör så här
1. Smula ner jästen i en degbunke.
2. Smält matfettet i en kastrull. Tilsätt mjölken och rör om. Värm sedan upp vätskan till fingervarmt.
3. Häll en del av degspadet över jästen och rör tills den löst upp sig.
4. Tillsätt resten av degspadet, kesella, (saffran), socker och salt.
5. Arbeta sedan in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 minuter.
6. Ta upp degen och lägg ut på en mjölad yta. Knåda degen ordentligt.
7. Dela i bitar och gör dem så stora som önskas. Forma till lussebullar. Ett tips är att göra dem någorlunda små då de inte bara jäser på plåten utan sväller rejält i ugnen. Glöm inte att sätta på ugnen på 225°C!
8. Lägg lussebullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i ca 40 minuter.
8. Pensla bullarna med det uppvispade ägget.
9. Grädda lussebullarna mitt i ugnen i ca 8 minuter.
10. Låt de varma lussebullarna svalna under en bakduk.
Lycka till!
// Putte
Lussebullar
ca 25-30 stycken
Ingredienser
Degen
50 g jäst
150-175 g margarin
5 dl mjölk
200 g creme fraiche
1 ½ dl socker
en liten nypa salt
(½ g saffran)
ca 1,9 l vetemjöl
Russin
Pensling
1 ägg
Gör så här
1. Smula ner jästen i en degbunke.
2. Smält matfettet i en kastrull. Tilsätt mjölken och rör om. Värm sedan upp vätskan till fingervarmt.
3. Häll en del av degspadet över jästen och rör tills den löst upp sig.
4. Tillsätt resten av degspadet, kesella, (saffran), socker och salt.
5. Arbeta sedan in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 minuter.
6. Ta upp degen och lägg ut på en mjölad yta. Knåda degen ordentligt.
7. Dela i bitar och gör dem så stora som önskas. Forma till lussebullar. Ett tips är att göra dem någorlunda små då de inte bara jäser på plåten utan sväller rejält i ugnen. Glöm inte att sätta på ugnen på 225°C!
8. Lägg lussebullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i ca 40 minuter.
8. Pensla bullarna med det uppvispade ägget.
9. Grädda lussebullarna mitt i ugnen i ca 8 minuter.
10. Låt de varma lussebullarna svalna under en bakduk.
Lycka till!
// Putte
Kommentarer
Trackback