Farmor Ritvas rabarber- och jordgubbspaj

På somrarna när min farmor och farfar kommer ut till vårat sommarställe så brukar farmor nästan alltid göra sin underbart goda paj med alla möjliga slags bär i och alla älskar den!
I somras fick jag för första gången vara med och göra denna underbara paj och jag tycker att den förtjänar att få vara med på denna matblogg.

Farmor Ritvas rabarber- och jordgubbspaj
8-10 portioner

 

Ingredienser

Smeten
150 g margarin
1 ½ dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ tsk vaniljsocker

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Rör margarin och socker pösigt.
3. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt.
4. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke och rör ner i den pösiga massan tills smeten blir helt slät.
5. Ta undan en tredjedel av smeten.
6. Bred ut den andra smeten i en pajform (ca 24 cm i diameter), glöm inte kanterna!

Fyllningen

1 burk creme fraiche (2 dl)
2 ägg
½ dl strösocker
ca 3 dl skivade rabarberbitar
ca 8 st jordgubbar som du delat i halvor
(detta är lite av eget tycke)

Gör så här
1. Blanda alla ingredienserna till fyllningen utom rabarberbitarna och jordgubbshalvorna.
2. Bred ut detta över pajsmeten.
3. Strö över rabarberna jämnt och lägg på jordgubbarna.
5. Ta tillsist fram den smet du lagt undan och gör små klumpar av den som du sedan "duttar" över pajen.
6. Grädda i ugnen i ca 35-40 minuter.

Lycka till!

// Putte

Hur man gör en marsipanros, enkel version

Marsipan rosor är riktigt kul att göra och passar till alla sorters tårtor som dekorationer, denna varianten är den lite enklare om hur man gör en marsipan ros!

Och till det så använde jag:

¤ Marsipan (ofärgad)
¤ Pasta färger (går lika bra med karamell / Hushålls färg) röd
¤ Ros utstickare som man kan köpa i en tårtaffär
¤ Och lite olja till att kavla ut marsipanen så att den inte fastnar
!

Gör Såhär:
Först färgar du marsipanen i önskad färg, sedan kavlar du ut marsipanen så platt som möjligt.
efter det tar du ros utstickaren och trycker den på marsipanen ungefär som med pepparkaks formar.
och av en liten bit marsipan formar du knoppen i mitten, sen tar du dem utstuckna rosenbladen och formar dem runt knoppen i mitten, och så får man göra några st utstuckna rosenblad, tillslut så har man en färdig marsipan ros=)







// Soffan


Himmelska kikärtsbröd

Den senaste veckan har jag varit på ett väldigt bakhumör. Jag har bakat massor av olika slags bröd då hela familjen är mycket förtjusta i hembakat bröd.

Himmelska kikärtsbröd är ett bröd som jag alltid brukar baka när vi ska äta Nikkalouktasoppa. Detta bröd är en lite mer mättande och nyttigare variant av den mjuka limpan/småbröd.

Himmelska Kikärtsbröd
2 limpor eller 12 småbröd

Ingredienser
250 g avrunna och sköljda kikärtor
4 ½ dl vatten
50 g torrjäst
2 tsk salt
½ dl rapsolja
1 msk ljus sirap
5 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl special

Gör så här
1. Mixa kikärtorna och 2 dl vatten med en mixerstav tills det är en tunn vätska och tillsätt sedan resten av vattnet.
2. Värm degvätskan till ca 42°C.
3. Häll torrjästen i en bunke och häll i vätskan.
4. Tillsätt salt, olja, ljus sirap, rågsikt och 4 dl av vetemjölet. Resten av mjölet arbetar du in efter hand.
5. Arbeta degen med en trägaffel tills den släpper från bunkens kanter. Täck då över bunken och låt degen jäsa i ca 30 minuter.
6. Häll ut degen på en mjölad arbetsbänk och börja knåda den lätt. Därefter delar du degen i två delar och rullar ut dem till längder. Skär varje längd i 6 delar och rulla de 12 bitarna till bullar. (Skåra eventuellt med vass kniv.)
7. Lägg de färdigrullade bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i minst 30 minuter. Nu kan du sätta på ugnen på 225°C.
8. Grädda tillsist bullarna i ugnen, ca 15 minuter i mitten.





Psst! Är det limpor du är ute efter att göra?
Efter att du knådat degen delar du den i två delar och formar dem till limpor. Sedan jäser du dem övertäckta i 30 minuter. Glöm inte att sätta på ugnen då på 175°C! Tillsist gräddar du dem i nedre delen i ca 25 minuter.

Dessa bröd är lika goda att ha till soppa som att äta precis som de är!

Lycka till!

// Putte

Gudomliga fibermuffins

Det här är mina muffins som jag brukar kalla fibermuffins, de är "nyttiga" för de innehåller både fibrer och morötter. Inte nog med att de är lite nyttigare än vanliga muffins, de smakar även himmelskt gott. Till och med min kära far som hatar allt som kan förknippas med nyttigt äter upp de flesta av dem, så jag måste alltid gömma undan några för att själv få smaka!



Fibermuffins
Ca. 6 stora eller 16 små

Ingredienser

3 dl Kellog's All-Bran Plus
2 ½ dl lättmjölk
2 ½ dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 ½ tsk vaniljsocker
½ tsk salt
1 ägg
½ dl olja
1 dl finriven morot

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Blanda All-Bran Plus och mjölk i en bunke. Låt stå i ca 10 minuter.
3. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke.
4. Rör ner oljan och ägget i bunken med All-Bran Plus.
5. Tillsätt sedan de torra ingredienserna i bunken och rör om.
6. Vänd tillsist i moroten och rör försiktigt om tills smeten blivit jämn.
7. Fördela smeten i muffinsformar av papper eller en smord muffinsform.
8. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Dessa muffinsar är goda som de är, men om man vill ha lite garnering så kan några färska bär vara gott till.

// Putte

Ugnsbakad lax med broccoligratäng och fullkornsbulgur

Detta är en otroligt enkel men underbart god rätt som inte tar mer än en halvtimme att laga. Perfekt en dag efter jobbet då man inte orkar laga komplicerade maträtter.


Fotograf: Tew August.

Ugnsbakad lax
4 port.

Ingredienser
4 laxfiléer
Smör
Salt
Citronpeppar
Ströbröd

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Smörj en ugnsform med lite smör.
3. Lägg i laxen. Salta och peppra efter egen smak och strö sedan på ströbröd.
4. Ställ in laxen i mitten av ugnen.
5. Låt laxen vara inne i ca 20 minuter, häll under den tiden lite smält smör över dem några gånger så de inte torkar.

Servera gärna med lite broccoligratäng, potatis/bulgur, lime och en god sallad. :)

// Putte

Klassiska maränger

Maränger är otroligt goda och så lätta att göra. De tar dock tid i ugnen, så se till att ha gott om tid.

Ingredienser:

4 äggvitor
2 dl socker

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 150-175 grader.
2. Separera ut äggvitan från gulan och vispa sedan vitan med elvisp på hög effekt.
3. Tillsätt sockret under vispningen och vispa tills det är så hårt att man kan vända på bunken.
4. Klicka/spritsa ut i önskad storlek på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda i mitten av ugnen tills de fått en hård yta och de lossnar från bakplåtspappret. Detta tar ungefär 45-60 minuter, beroende på hur du vill ha dem inuti.



Lycka till!

// Putte

Godare tårtbottnar!

Har du tänkt använda Marsánkräm mellan tårtbottnar kan du höja smaken med att byta ut en del av mjölken till pulvret mot fruktlagen från konserverad frukt. = )



// Soffan


Tjenare

Hejsan!

Vad kul att du/ni har hittat hit! =)

Vi är 3st tjejer från Ester Mosessons hotell- och restauranglinje som har startat denna bloggen tillsammans då vi alla har en stor passion för mat.
Här har vi tänkt lägga upp våra bästa matlagningsrecept, tips och idéer!
Så känn er varmt välkommna hit att ta del av detta! =)

Här är vi som har skapat denna blogg.. =)







// Putte, Elin & Soffan



Välkommen till vår nya blogg!

.

RSS 2.0