Mumsig banan- och mockakaka

I fredags såg jag på ett program hemma hos min farmor och farfar, en finsk kock som lagade denna banan- och mockakaka och jag fick inspration att testa på denna till syntes goda och lättgjorda kaka. Behöver jag ens säga att det var en riktig hit? ;)

Mumsig banan- och mockakaka



(Denna kaka har överlevt en transport från min farmor&farfar hem till mig, därför har den lite sprickor i glasyren. Jag ber er bortse från detta tills jag gjort en ny (som definitivt kommer att göras!) och fått en fin bild på den.)

Ingredienser
2 st mogna bananer
100 g smör
2 dl kaffe
2 ägg
2 ½ dl socker
4 ½ dl vetemjöl
½ dl kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
1 tsk ingefära
1/4 tsk nejlika

Gör så här
1. Sätt på ugnen på 175° grader.
2. Mosa bananerna.
3. Smält smöret i en kastrull och häll sedan i kaffet.
4. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
5. Blanda resten av de torra ingredienserna i en annan bunke.
6. Varva de torra ingredienserna, smör-kaffeblandningen och bananerna lite i taget till bunken med socker-äggblandningen samtidigt som du rör om.
7. Häll den jämna smeten i en smörad och bröad form och låt gräddas i ugnen ca 50minuter/en timme.

Glasyr
50 g smör
2 msk kaffe
2 dl floursocker
2 msk kakao
En nypa kanel

Gör så här
1. Smält smöret.
2. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om så du får en jämn rinnande sås. Blir den tjock så ha den en liten stund på spisen medan du rör om så det inte bränner i botten.
3. Häll över den svalnade kakan och låt stelna något.

Lycka till!

// Putte

Renovering!

Nu håller vi på att renovera våran matblogg det är därför den kan se lite knepig ut!
Men kom gärna med förslag och tips på hur bloggen kan förbättras eller se ut!

// Soffan, Putte och elan Pelan =)


Smakrikt vardagsbröd!

Ingredienser till ett bröd:

• 3 dl vatten  
• 25 g jäst
• 1 msk olja
• 1 tsk salt
• 1 msk fänkål (hel eller stött)
• 2 potatisar (ganska stora)
• 7 dl vetemjöl
• ca 2 dl rågmjöl, vetekli, fullkornsmjöl, grahamsmjöl, eller kornmjöl, vad du har hemma helt enkelt :P eller blanda flera sorter, eller så tar du bara vetemjöl om du vill ha ett lite ljusare bröd.


Gör så här:

1. Värm vattnet tills det är fingervarmt och lös upp gästen i det.

2. Tillsätt olja, kryddor och skalad, fint råriven potatis. Rör ner 8 dl av mjölet och arbeta samman degen. Den ska vara ganska lös, ska nästan släppa från kanterna, men inte riktigt. Låt sedan jäsa i 30 min.

3. Ta upp degen på bakbordet och arbeta in mer mjöl tills den blir slät och lite elastisk.

4. Forma ett runt eller ovalt bröd och släta ut det med händerna å lite kallt vatten. 

5. Skåra lite med en kniv på ovansidan å strö över lite mjöl. Låt sedan jäsa på väl mjölad plåt i 30 min. 

6. Grädda i 225° i nedre delen av ugnen, i 30 min. 

7. Låt brödet svalna under bakduk eller på galler. 

Om du ska göra dubbel sats! 
Dubbla bara alla ingredienser och även jästiderna och forma istället två bröd.

// ELAN


RSS 2.0